Pałac Pod Bocianim Gniazdem w Runowie

Pałacowe Rarytasy - sernik na Święta

Utworzono: 16-12-2020

Każdy z nas ma ulubione ciasta świąteczne. 

Na Wigilię króluje makowiec, sernik oraz ciasteczka - ręcznie robione pierniczki!

Pałacowa Kuchnia przygotowuje różne specjały na Święta. Można zamówić pierniczki lub ciasta. 

Dziś zdradzimy przepis na sernik Babci Janeczki !!

Domowy sernik z cukrem pudrem z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Jest on bardzo lekki, puszysty, 

Jeśli macie ochotę na smaczny wypiek do kawy lub spodziewacie się gości, Babciny sernik z cukrem pudrem będzie idealnym ciastem na Świątecznym stole. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego. Zapraszamy do wypróbowania  przepisu.


PRZEPIS NA SERNIK "BABCI JANECZKI"

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego wiejskiego od P. Ulanowskiej
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • Ser przepuścić przez praskę.
  • Żółtka ubić z cukrem i cukrem pudrem.
  • Białka ubić na pianę.
  • Ser utrzeć z masłem.
  • Do masy serowej przesiać i dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Całość blendować i dodawać stopniowo żółtka.
  • Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Na spód formy dodać kruche ciasto lub herbatniki
  • Ciasto przelać do formy (24×26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec 55 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę.
  • Gdy całkiem ostygnie, posypać cukrem pudrem.

 

Oczywiście możecie zamówić go u nas,  tak jak inne specjały również w słoiczkach !!!

 

Życzymy smacznego i zapraszamy do skorzystania z naszych innych specjałów na Święta i nie tylko.. www.sklep.runowo.pl 

 

 

 

Przejdź do góry strony

Zaznacz, aby wygenerować wersję PDF