Każdy z nas ma ulubione ciasta świąteczne.
Na Wigilię króluje makowiec, sernik oraz ciasteczka - ręcznie robione pierniczki!
Pałacowa Kuchnia przygotowuje różne specjały na Święta. Można zamówić pierniczki lub ciasta.
Dziś zdradzimy przepis na sernik Babci Janeczki !!
Domowy sernik z cukrem pudrem z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Jest on bardzo lekki, puszysty,
Jeśli macie ochotę na smaczny wypiek do kawy lub spodziewacie się gości, Babciny sernik z cukrem pudrem będzie idealnym ciastem na Świątecznym stole. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA SERNIK "BABCI JANECZKI"
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego wiejskiego od P. Ulanowskiej
- 250 g masła
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Ser przepuścić przez praskę.
- Żółtka ubić z cukrem i cukrem pudrem.
- Białka ubić na pianę.
- Ser utrzeć z masłem.
- Do masy serowej przesiać i dodać mąkę ziemniaczaną.
- Całość blendować i dodawać stopniowo żółtka.
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Na spód formy dodać kruche ciasto lub herbatniki
- Ciasto przelać do formy (24×26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec 55 minut.
- Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę.
- Gdy całkiem ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Oczywiście możecie zamówić go u nas, tak jak inne specjały również w słoiczkach !!!
Życzymy smacznego i zapraszamy do skorzystania z naszych innych specjałów na Święta i nie tylko.. www.sklep.runowo.pl